maanantai 12. elokuuta 2013

DIY: Liskokorvikset

 photo lisko7_zps8431cc5d.jpg 
Ala-aste-aikoina lempipuuhiani oli kaikenmoinen askartelu ja yhdessä vaiheessa tein pienistä muovihelmistä vaikka mitä, enimmäkseen kuitenkin liskoja. Täällä vanhemmilla majaillessa löysin vanhat askartelulaatikot täynnä erilaisia materiaaleja ja helmivarastojenkin tilanne oli vielä aika hyvällä mallilla. Sain sitten idean tehdä perinteisistä liskoista korvikset. Viimeksi Tampereella ollessani kaivoin esiin korviskoukut ja eilen tylsyyksissäni (yrittäessäni parhaani mukaan ignoorata Flow-festareiden olemassaolon, jotta liputtomuus ei ärsyttäisi niin paljoa) päätin ruveta askartelemaan. Aluksi mulla ei kyllä ollut minkäänlaista muistikuvaa, miten noita liskoja tehdään, mutta luottavaisin mielin ryhdyin hommiin ja sieltähän se jostain lihasmuistista taito vielä löytyi. Ensimmäisen liskon valmistuttua päätin ottaa muutamat vaihekuvat lisko numero kakkosesta, joten tässäpä tulis: Kuinka tehdä liskokorvis?

 photo lisko1_zps51dfd209.jpg  
Tarvittavat välineet:
♦ siimaa
♦ erivärisiä helmiä
♦ korviskoukut
♦ läpinäkyvää kynsilakkaa
♦ sakset

 photo lisko4_zps2d2dad35.jpg

Tästä lähdetään liikkeelle. Kaksi helmeä siiman läpi ja toisesta päästä kierretään lenkki helmien ympärille niin, että siima tulee uudelleen helmien läpi. Sitten vaan kiristetään helmet siiman keskelle. Itse käytin aika pitkää, vajaa metrin mittasta lankaa, josta kyllä jäi reippaasti yli. Pelkään aina, että siima loppuu kesken, ja sitten ollaan lirissä.
 photo lisko2_zps62e40ad6.jpg

Samalla tavalla jatketaan, toiselle siiman puoliskolle laitetaan helmet, ja toinen lanka tuodaan helmien läpi, ulkopuolelta kohti liskon vartaloa. Joka toinen kerros asettuu itsestään tuonne mahapuolelle. Päätä kun tehdään, niin aina kahden rivin jälkeen lisätään helmien määrää.
 photo lisko3_zps8b343bba.jpg
Jalat tehdään kummallekin siiman puoliskolle erikseen. Laita sopiva määrä (mulla 4 helmeä) siimaan ja tuo siima takaisin helmien läpi lukuunottamatta viimeistä helmeä.

 photo lisko6_zpse0797c4d.jpg
Tässä ollaan jo voiton puolella, enää puuttuu liskon häntä. Liskon väristyksen kanssahan voi tietysti kikkailla mielin määrin, mutta nyt tein vain pienen kuvioinnin selkään.

 photo lisko5_zpsc85b7c32.jpg
Valmis lisko päätellään kiinni korvakorukoukkuun. Ennen siiman katkaisua laitoin vielä läpinäkyvää lakkaa solmukohtaan, jotta se varmasti pysyy kiinni. Kuivumisen jälkeen langat katki ja eikun vaan liskot korviin!

 photo lisko8_zps48d6ece7.jpg 
Siinä vielä havainnollistava kuva Instagramista, korvikset tositoimissa. Minä tykkään, kunnon nostalgiafiilis tulee kun on nämä korvissa. Ja kesäfiilis, helmityöt oli nimittäin kova sana kesäleireillä, joilla olin varmaan joka kesä ala-asteella. Hehee ja meitsillä on muutenkin ihan kesäfiilis, koska enää tämä viikko töitä ja sitten KESÄLOMA!

2 kommenttia:

 1. Oijoi, vähänks hienot!
  Helmiliskot otetaan ehdottomasti yheks ohjelmanumeroks meiän syksyn taideterapiaan!
  -Essi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, taideterapia kuulostaa niin _terapioivalta_ :) Ja siis tottakai liskodisko pystyyn vaan!

   Poista